The Daily - първият вестник за iPad, достъпен безплатно в Интернет

09.02.2011 08:07

IT Newsthe-daily-ipad.jpgВсички статии от първият електронен вестник, специално създаден за таблетите iPad и разпространяващ се чрез платен абонамент са достъпни в Интернет безплатно, пише The New York Times.

Медийната корпорация на Рупърт Мърдок – News Corp. и компанията Apple пуснаха The Daily на 2 февруари. Абонамента за електронният вестник струва 0,99 цента за седмица, а при абонамент за една година – 40 щатски долара.

Въпреки това, още в четвъртък сутринта на сайт, който не е свързан с издателите се появиха уеб връзки към всички статии от новото издание, достъпни безплатно.

Сайта носещ името The Daily: Indexed е създаден от програмиста от Лос Анджелис, Andy Baio. По неговите думи, реализирането на проекта му е отнело около 20 минути.

Програмиста и неговите колеги забелязали, че статиите от The Daily могат да се преглеждат и през обичаен уеб браузър на обикновен компютър. Освен това, те са видими и за търсещите машини, а също така могат и лесно да се споделят с приятелите от Twitter и Facebook.

Въпреки това, главната страница, на която са организирани връзките към статиите в броя е достъпна само чрез iPad. Това е и основната причина за създаването на The Daily: Indexed.


thedailyindexed.jpg

The Daily публикува безплатни уеб-версии на всички статии, но не публикува съдържанието, затова намирането на връзки към отделните материали в Интернет е много неудобно. Освен това, приложението за iPad предоставя на абонатите си само днешният брой, а това прави невъзможно намирането на по-стари материали.“ - пише Andy Baio в своя блог.

В момента на сайта The Daily: Indexed е създаден индекс с връзки към статиите от всички издания досега – от 2 до 6 февруари. Връзките водят до пълнотекстовите версии на статиите.

Не е изненада, че хората искат да споделят нашите материали, но The Daily е създаден специално за таблети и се разпространява с много мултимедиини функции.“ - това заявява издателя на вестника, Greg Clayman в email до NY Times, относно сайта публикуващ връзки към статиите на изданието. Той не уточнява дали ще поиска закриването на The Daily: Indexed.